Guide til HDtune (Test af HDD/SSD)

Først vælger man den harddisk man gerne vil teste og derefter vælger man en funktion. I denne guide kommer vi til at gå igennem de vigtigste.

Benchmark
Hvorfor skal man lave en benchmark?

En benchmark laves for at se hvor meget disken kan yde og hvor hurtigt man får svar tilbage fra den. På denne måde har man altid et overblik over hvad minimum, maksimum samt hvad den gennemsnitlige hastighed på din Harddisk er

Det kan også vise hvad din acces time
er som viser hvor hurtigt at man kan få adgang til sine filer på din Harddisk og hvor meget at din CPU bliver brugt over store filoverførsler

Fil Benchmark

En Fil Benchmark fungerer på mere eller mindre på samme måde som en normal Benchmark med den undtagelse at vi ikke tester efter hastighed med stabilitet ad harddisken

Med en simpel graf kan man se hvor stabil sin harddisk er og om den laver nogle dyk i ydeevnen eller laver fejl på dataoverførsel på det viste eksempel kan man se en harddisk som er relativt stabil selvfølgelig inde for rimelighedens grænser

I test bliver der overført 600MB i sekundet hvilket er det max som den installeret SSD kan

Sundhed

Denne funktion bruger S.M.A.R.T. (Selvovervågningsanalyse og rapporteringsteknologi)
for at få oplysninger om harddiskens helbred.
Tabellen viser følgende parametre:
- ID: Parameter der måles
- Aktuel: aktuel værdi på de parameter der måles
- Worst: den værste værdi, der er registreret, siden harddisken blev brugt første gang
- Tærskelværdien: ​​En af ​​parametrene bør aldrig komme under tærsklen.
- Status: parameterens status (OK eller mislykkedes eller kræver opmærksomhed).

Harddisk fejl scan

Du skal trykke på Start-knappen herved scannes hele overfladen af disken for fejl.

Denne test tager lang tid da det er hele din harddisk som bliver finkæmmet for fejl og dårlige sektorer disse vises som røde blokke hvor at grønne er sektorer på sin harddisk som har det helt fint det kan giver et bedre billede for hvordan din harddisk har det

Her på billedet kan man se hvordan en sund og rask harddisk har det

Denne test er blevet lavet på en Sharkgaming SSD 480GB og tog lidt over 19 minutter

I test kan man også se at der er en overførselshastighed på ca 429 Mb/s som er meget acceptabelt for en standard SSD